topvisual

Koken met Sancti Adalberti

Heb jij een geweldig recept met Sancit Adalberti bier? Plaats het op onze Facebookpagina!

Boeuf Bourguignon Pastorale

Recept voor een heerlijke Franse stoofpot met abdijbier Ingrediënten voor 4 personen 1 kg mager biologisch rundvlees. Hoe beter en verser het vlees, hoe lekkerder de boeuf uiteindelijk zal smaken!

Liefst echte boter, maar anders zonnebloemolie of arachide olie.
4 niet te grote uien, grof gesneden.
75-100 gram mager rookspek.
1 el bloem.
1 afgestreken el tomatenpuree.
2-3 teentjes verse knoflook.
Wijn (rood, Bourgogne): ongeveer een glas.
Sancti Adalberti Pastorale: ongeveer een halve fles.
Een takje verse tijm (plm. 16 cm, incl. blaadjes).
1 tot 2 blaadjes laurier.
Een takje verse rozemarijn.
2 kruidnagels.
Peper en zout naar smaak.
2-3 worteltjes.
100 g champignons.

Voorbereiding

Mager rundvlees (biologisch) blokjes gesneden in een marinade van rode wijn, tijm, laurier, rozemarijn en kruidnagel, enkele uren laten trekken, in een afgedekte kom in de koelkast.

Bereidingswijze

  1. Vlees een uur voor de hereiding uit de koelkast halen.
  2. Uit de marinade halen en droog deppen.
  3. Bak het vlees in kleine hoeveelheden, zodat de pan altijd op temperatuur blijft. Dat is belangrijk omdat het vlees direct moet dicht schroeien zodat de vleessappen in het vlees blijven. Het vlees blijft dan lekker sappig en mals!
  4. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
  5. Bak de uien.
  6. Na een paar minuutjes de worteltjes mee bakken.
  7. Tomatenpuree erbij om uit te zuren.
  8. Knoflook toevoegen (uitgeperst met de knoflookpers).
  9. Bloem toevoegen en goed door het mengsel roeren. Voeg dan geleidelijk en onder voortdurend roeren plm. 1½ dl runderbouillon of runderfond toe. Er ontstaat een homogeen mengsel.
  10. Voeg een glas wijn en een halve fles Pastorale toe
  11. Zodra het geheel goed warm/ heet is het vlees erbij. NIET eerder omdat het vlees dan 'schrikt' en taai wordt.
  12. Laat dit minstens 3 uur (langer mag ook!) stoven op een zéér laag vuur. Laat de kruiden mee stoven. Hoe langer je het gerecht laat stoven, hoe lekkerder, maak het gerust een dag eerder.
  13. Champignons snijden en samen met de spekjes bakken en toevoegen aan het stoofpotje. Doe dit een half uur voordat de stoofpot gereed is.
  14. Bindt de jus zonodig met een beetje maizena.
Serveertips
Serveren met verse rijst of gekookte aardappeltjes, groente en een verse (tomaten)salade.

TIP: bereid dit gerecht een dag voordat je het wilt gaan eten. Dan gaan de smaken nòg beter mengen en wordt het nòg lekkerder!

TIP 2: bak de champignons in (echte-)boter, niet in olie. Nadat je de champignons een minuutje hebt gebakken, voeg een snuf zout toe. De smaak komt dan nog beter los.

logo

Het enige Nederlandse abdijbier

Sancti Adalberti abdijbieren worden, in licentie met de abdij van Egmond, ambachtelijk gebrouwen met 100% biologische granen. De toegevoegde lindebloesem geeft een heerlijke geur en samen met het water uit de heilige bron van Adelbert maakt het van Sancti Adalberti een bijzonder bier, geworteld in het verleden van de abdij van Egmond.






© www.peterlassooy.nl