topvisual
In 2009 begon het allemaal. Het concept werd bedacht: een abdijbier verankerd in het verleden van Egmond. Er werd een licentie afgesloten met de abdij van Egmond, zodat het ook echt abdijbier genoemd kon worden. De eerste1000 liter Sancti Adalberti tripel werd gebrouwen bij De Prael in Amsterdam en met een groot feest werd het bier gelanceerd in de tuin van de abdij. Gebrouwen volgens de visie van Brouwerij Egmond: met biologisch geteelde granen en door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Het verhaal was goed en het bier was goed. Het was in drie weken uitverkocht en vond zijn weg naar horeca, slijterij en supermarkt. In 2012 werd het volume te groot voor De Prael en er werd uitgeweken naar een brouwerij in België. In 2016 is er 60.000 liter gebrouwen. Hoog tijd om zelf te gaan brouwen, want eigen bier smaakt het best.

Duurzaam

Voor brouwerij Egmond is duurzaamheid geen loze kreet. Dat gaat veel verder dan zonnepanelen om de energie op te wekken. Men is in gesprek met Boer Ted uit de Schermer om biologische gerst te verbouwen. De Hortus in Alkmaar gaat de biologische hop verbouwen. Hans Borre, de Groene Slager in Castricum, gaat worst maken met het abdijbier. Biologische producten uit de directe omgeving, dàt is duurzaamheid! Bakkerij Kerssens wil brood bakken met de bostel, voor de brouwerij een bijproduct, maar bijzonder smakelijk en voedzaam om in brood te verwerken. Ook de plaatselijke veehouderij wil het graag hebben.

De brouwerij

De brouwerij is besteld bij EasyBrau in Italië. Een 20 hl brouwhuis en 10 gistingstanks. Een bottellijn waar alle mogelijke flessen gebotteld kunnen worden, want niet alleen de eigen bieren worden gebrouwen, maar ook gastbrouwers zijn welkom met hun recepten. Het wordt nog een tijdje tandenknarsen voor de Egmondse brouwers, want de levertijd is 6 maanden. Maar dan staat er ook een 'state of the art' brouwerij, waar de nu reeds befaamde Egmondse abdijbock als eerste geproduceerd zal worden.

Het Proeflokaal

Maar de opening zal vermoedelijk al in mei plaatsvinden. Bezoekers zijn dan welkom in het Proeflokaal op de bovenverdieping met zicht op de brouwerij in wording.
Het Proeflokaal biedt naast een proeverij met de abdijbieren ook een grote variatie aan Bapas. Heerlijke hapjes waarin het abdijbier is verwerkt. Natuurlijk ook weer biologisch en lokaal.


EE


De Egmond Experience

Sancti Adalberti is een abdijbier. Dat schept verplichtingen. Niet alleen de licentieovereenkomst met de abdij van Egmond, maar ook respect voor de waarden van de monniken. Bij Brouwerij Egmond dus geen bierfietsen of dronkenmansfeesten. Maar wel belevenissen die teruggrijpen op de het rijke bezit van de Egmonden. Natuur, landschap en cultuurhistorie, samengevat in de Egmond Experience. Een samenwerking met ondernemers uit Egmond en omgeving. Via de website die in april online gaat kunnen er arrangementen geboekt worden. Een paar voorbeelden: vaar met Jaap Kraakman met een boot door de oude vaarten naar de abdij. Jaap vertelt alles over de geschiedenis van de Egmondermeer. Bezoek het abdijmuseum en wandel terug over het Monnikenpad naar het Proeflokaal waar een goed glas abdijbier voor je klaar staat. Of pak een fiets en ontdek de mooie dorpjes in de omgeving, ga met een Segway naar het strand, ga met de paardentram door de duinen, breng een bezoek aan de fundamenten van het Slot op den Hoef, maak een wandeling met gids door het zeedorpenlandschap, wandel door de bloeiende tulpenvelden en bezoek de bollenkweker, of... enzovoorts, enzovoorts. Er is zo veel moois en leuks te doen in de Egmonden en omgeving. Voor wie wil blijven eten wordt er een tafel gereserveerd in een van de restaurants die Sancti Adalberti op de kaart hebben staan en dat zijn er veel inmiddels. Helemaal geen zin meer om naar huis te gaan? Er wordt een kamer gereserveerd voor ieder budget.
Kortom, naast de ingrediënten water, mout, hop en gist beschikken de brouwers ook ruimschoots over de ingrediënten kennis, innovatie en passie om hier een succes van te maken.

Brouwerij Egmond bv
Weg over de Bisschop 1C
1934 CS Egmond aan den Hoef
Open in mei 2017


logo


Het enige Nederlandse Benedictijner abdijbier


Brouwerij Egmond B.V.
KvK nr. 56192231
BTW nr. 852014053B01
info@sanctiadalberti.nl

© www.peterlassooy.nl